Mikzo®Kompas is een classificatie die naadloos aansluit bij het Integrale Zorgakkoord en bij het Generieke Kompas.

Wat is het Mikzo®Kompas

Het anders organiseren van de zorg is een van de grote opgaven de komende jaren. Met minder mensen moet er meer werk worden gedaan. Het draait allemaal over eigen regie en de zelfredzaamheid van de zorgvragers. Niet de ziekte staat centraal, maar de oplossing. Kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven gaan hand in hand. Daarnaast staat op allerlei manieren digitaal werken en efficiëntie voorop.

Het Mikzo®Kompas is de volgende stap in de zorg. Deze classificatie sluit naadloos aan bij de ontwikkelingen in de zorg. De indicatoren van de Kwaliteitskaders zijn opgenomen en alle gebieden en indicatoren zijn in lijn gezet met de ZIB’s van het Nictiz, inclusief de Snomed CT-codes. Het doel van het Mikzo®Kompas is dat in er in de zorg aantoonbaar meer gebruik wordt gemaakt van zorgtechnologie en informele zorg en dat deze doelmatig worden ingezet.

Wat zit er in het Mikzo®Kompas?

De volgende onderdelen worden ingezet om het Mikzo®Kompas in jouw organisatie succesvol te implementeren:

De Mikzo®Kompas licentie zodat je kan indiceren volgens het Generieke kompas en de principes van Mikzo®Kompas.

Scholing van de Key-users(regieverpleegkundige) Mikzo®Kompas.

Dashboards/BI Tools

Toegang en installatie Leercontent Mikzo®Kompas

Leercontent Mikzo®Kompas, E-Learningmodules, leerkaarten, community(2025)

Opleveren naslag/inhoudelijke boekjes Mikzo®Kompas

In de domeinen Mijn Verhaal, Mijn Wonen en Mijn Welzijn staan het verhaal en de behoeften van de cliënt centraal. Er is een mogelijkheid om Mijn behandeling toe te voegen.

In het domein Mijn Gezondheid komen vijftien gebieden aan de orde waar de cliënt een behoefte aan ondersteuning of zorg kan hebben.

Samen met de cliënt en de naasten wordt er besproken en vastgesteld of er ondersteuning nodig is, uit welke onderdelen die bestaat en wie de uitvoering doet (mantelzorg, informele zorg, technologie, vrijwilliger, professionele zorg). Ook wordt bepaald hoe vaak ondersteuning nodig is, hoe lang dit nodig is en wat de duur is van ieder onderdeel. Dit kan ook zorg zijn die gericht is op comfort of op palliatieve zorg.

Het Mikzo®Kompas voldoet aan alle eisen en maakt het werken voor de informele en formele zorgverleners zo makkelijk mogelijk.

In deze verantwoording zijn de bronnen opgenomen van de definities en de indicatoren. De definities zijn conform de Nationale Kernset Patiëntgegevens zijn bij de gebieden schuin gedrukt en de indicatoren zijn conform de indicatoren en de Zorg Informatie Bouwstenen van het Nictiz hebben de passende code van Snomed CT. Bij het gebied psychosociale gezondheid is er een indicator gekozen vanuit Schalock omdat deze beter aansluit. De indicator bij Incontinentie is in lijn gezet met de vraag uit het Clientprofiel. De indicatoren bij Pijn en bij de risicogebieden zijn in lijn gezet met de landelijke richtlijnen.

Deze klanten gingen je voor:

  • marente
  • careyn
  • cicero
  • kalorama
  • liberein
  • livio
  • meandergroep
  • noorderboog